Den Haag ontdekt zijn Romeinse verleden

Nieuwe abonnees van Haagse Historie krijgen het jeugdboek Verhalen van de Romeinse kust cadeau. De auteur, Erick Kila, keert met dit boek terug naar een oude liefde. ‘Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de Romeinen.’

Achter een cappuccino in bodega De Posthoorn vertelt Kila (1957) over zijn jeugdliefde. ‘Mijn tweelingbroer en ik spaarden Romeinse munten en waren lid van een clubje gelijkgezinde jongeren. We organiseerden in samenwerking met het Koninklijk Penningkabinet excursies. Zo was ik op mijn veertiende getuige van archeologische opgravingen bij Zwammerdam. Mijn broer is later archeoloog geworden, maar de fascinatie is bij mij begonnen.

Zelf werd Kila leraar Nederlands en daarna journalist bij de Haagsche Courant. Tegenwoordig werkt hij voor zichzelf. Kila heeft al meerdere dichtbundels, novellen en jeugdboeken geschreven. Hoewel hij een rasechte Hagenaar is – geboren in het voormalige Bethelehem-ziekenhuis aan de Prinsessegracht – speelt zijn schrijversleven zich grotendeels af in Antwerpen, waar hij redacteur is van een literair tijdschrift. ‘Het mooiste van het nieuwe boek is dat ik eindelijk iets Haags heb geschreven.’

Verhalen van de Romeinse kust is financieel mogelijk gemaakt door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Het boek sluit aan bij de tentoonstelling Romeinse kust, die tot en met 15 oktober te zien is in Muzee Scheveningen. Er zijn archeologische vondsten uitgestald uit de provincies Zeeland en Zuid- en Noord-Holland. Ook Haagse objecten. ‘De laatste decennia is het inzicht gegroeid dat het huidige Haagse grondgebied voor de Romeinen niet onbelangrijk was,’ zegt Kila. ‘Vroeger dachten we dat de limes – de bewaakte buitengrens van het Romeinse Rijk – ophield bij de monding van de (Oude) Rijn in het huidige Katwijk. Maar uit recente vondsten is gebleken dat er sprake was van een systematische kustbewaking. Bij Ockenburg heeft een ruiterfortje gestaan en er zijn ernstige vermoedens dat er langs de kust wachttorens stonden. Den Haag ontdekt steeds meer zijn Romeinse verleden.’

Volgens Kila blijkt uit het recente onderzoek dat de Haagse regio ‘niet zomaar een vergeten uithoek van het Romeinse Rijk’ was. ‘Dit gebied had een militair-strategische functie. Het Romeinse hoofdkwartier was de nederzetting Forum Hadriani, die was gesitueerd waar nu Voorburg ligt. Bij Naaldwijk, dat indertijd aan de monding van de Maas lag, hadden de Romeinen een vlootbasis. Er was militair verkeer over zee naar Brittannië. Daar kwamen ook de ruiters vandaan die hier de kust bewaakten. De Romeinen gebruikten bewust soldaten uit een ander deel van het rijk, omdat ze de lokale Cananefaten nooit helemaal konden vertrouwen.’

In de praktijk waren het niet de Cananefaten, maar Chaukische piraten waar de Romeinen het meest van te vrezen hadden. Kila: ‘De Chauken waren vernuftige zeevaarders uit het huidige Noord-Duitsland. Ze sleepten hun kleine boten het strand op en vielen boerderijen aan om ze te plunderen. De grootste slachtoffers waren dus de lokale kustbewoners, maar de Romeinen voelden zich verplicht hen te beschermen. Bovendien beschouwden zij de Chaukische plunderingen als aanvallen op hun grens. Daarom maakten zij in de tweede eeuw na Christus werk van de kustbewaking.’

Tegen deze historische achtergronden heeft Kila zijn Verhalen van de Romeinse kust geplaats. Het boek bevat drie aparte verhalen, die elk een andere periode uit de Romeinse tijd behandelen. Hoewel het boek in de eerste plaats voor jongeren is bedoeld, heeft Kila niet kinderachtig willen schrijven. ‘De uitdaging is om het spannend te maken voor iedereen die van lezen houdt.’ Het Romeinse verleden van Den Haag levert genoeg spanning op, ook al is er nog heel veel niet bekend over dat deel van de geschiedenis. Dit is zelfs een voordeel, zegt Kila. ‘Voor mij als schrijver is het fijn als bepaalde dingen onbekend zijn, want dat geeft me de vrijheid om daar gebruik van te maken. Het mysterie fascineert.’

2 gedachten over “Den Haag ontdekt zijn Romeinse verleden

 1. Erick Kila
  Hoewel ik vijftig jaar in den Haag mijn jeugd doorbracht en erna vanwege een
  betrekking naar Arnhem verhuisde, beleefde ik plots door het boek van Erick Kila weer mijn zwerftochten langs de Zee en door de Duinen…dat daar de Romeinen leefden was mij totaal onbekend en nooit verteld !
  FANTSTISCH dat de Jeugd van Nu daar op een Buitengewoon spannende
  wijze kennis van kan nemen waardoor het Historisch besef wordt geprikkeld.
  Tevens een compliment voor de Afdeling Archeologie van Den Haag !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *